Nadpis článku
V sobotu 29. dubna 2023 se za tónů cimbálových muzik, vystoupení a zpěvů udál v místní sokolovně 6. ročník Hošťalovských KOŠTŮ. Obec ve spolupráci s kulturní komisí znovu po 7 letech oživila někdejší tradiční akci, kde si na své přijdou milovníci dobrých valašských pochutin. V pilotním ročníku se v roce 2011 v rámci „Vítání jara“ koštovaly a hodnotily klobásky, v dalších letech už se ale podstatou hodnocení, kromě klobás (a někdy utopenců), staly jednoznačně ovocné pálenky.
A ovocné pálenky hrály prim i letos. Do soutěže se sešlo rekordních 105 vzorků, z většinové části od místních občanů. Pro vznik hodnocené kategorie stanovují pravidla podmínku, že musí být vloženo minimálně 5 vzorků dané odrůdy a tak se nakonec hodnotily následující kategorie:
- TRNKA (60 vzorků),
- JABLKO (27 vzorků)
- HRUŠKA (8 vzorků)
- OSTATNÍ (10 vzorků)
Další částí soutěže bylo rozhodnout, která z klobásek je nejchutnější, a to výběrem z celkem 13 druhů. Jelikož je ochutnávání a rozjímání nad chutí a vůní klobásek a pálenek spíše mužskou záležitostí, dali jsme příležitost předvést své umění také místním hospodyňkám a zařadili do letošních koštů poprvé také frgály. Překvapením byl velký zájem o tuto část jak ze strany zapojených soutěžících (19 upečených frgálů různých druhů), tak i ze strany přítomných, kteří měli možnost hodnotit. Nutno uvést, že hodnotitelem se mohl stát každý, kdo vložil klobásy, frgál nebo 0,5 l pálenka nebo každý, kdo si zaplatil poplatek.
Jak si vedly jednotlivé vzorky v hodnocení vč. výherců, se můžete podívat v následujících tabulkách. Za zmínku ale stojí trocha statistik. Z 58 zaregistrovaných hodnotitelů (i ženského zastoupení) aktivně ochutnávalo pálenky 49 z nich. Dva hodnotitelé dokonce ochutnali všech 60 trnek, což byl také rekord v letošních koštech, kdy jinak 1 člověk ohodnotil v průměru 17 pálenek. Motivací v ochutnání všech vzorků bylo možná pro dva zmíněné pány možnost zapojení se do bonusové soutěže, a sice „poznej si svůj vzorek“. Bohužel si ale žádný z vkladatelů trnky tu svoji nepoznal (možná výzva pro příště). A bohužel se také stalo, že 3 vzorky nebyly hodnoceny vůbec, a to v kategorii, o kterou byl nejmenší zájem – jablko. Z 58 hodnotilo jablka pouze 16 lidí, hrušky 29 lidí a trnky 38 lidí. Že bylo dobré během pálenek zakousnout i něco dobrého, ukazují statistiky hodnocení klobás a frgálů – obě tyto kategorie ohodnotilo 81 % zaregistrovaných, z 19 frgálů v průměru jeden hodnotitel ochutnal 12 kousků a z 13 klobás v průměru jeden ochutnal 11 kousků. Doufejme tedy, že všichni přišli na tu svoji chuť a že příště dorazí soutěžit a koštovat zase. Už nyní můžeme prozradit, že další ročník je téměř jistý a že se v rámci něj můžete těšit i na další novinku.
DĚKUJEME za účast všem přítomným, vystupujícím, všem, co vložili do soutěže jakýkoliv vzorek, protože bez nich by nebylo co koštovat a vítězům ještě jednou GRATULUJEME.